zondag 14 juni 2015

Dutch Trifle met eierkoek en seizoensfruit

Daar zijn ze weer: de frambozen en de aardbeien. Die eerste zijn nooit milieuvriendelijker dan C te krijgen maar als je even niet uitkijkt zit je al op E. Nederlandse: vanaf juni tot en met september. Rest van het jaar moet je Spaanse hebben. Of gewoon geduld, natuurlijk. Als je frambozen uit de diepvries gaat eten ben je écht niet goed bij je hoofd, maar dat had je vast al begrepen. Voor aardbeien (B) geldt hetzelfde: pas in juni in het seizoen tot eind september. Zomerfruit, mensen. Zo moeilijk is het allemaal niet. Allerhande had ooit deze grappige variant met eierkoeken.

Hollandse gazpacho met koolrabi en Noordzeegarnalen

Dat is nu mijn ideaal: global ideas, local production. Ik kon me niet voorstellen dat je niet ook andere koude soepen kon maken en aangezien het koolrabiseizoen eindelijk begonnen is wilde ik daar iets mee. Brede grijns toen ik deze vond: koude koolrabisoep met Noordzeegarnalen. Noem het gazpacho en Restaurant Wereldwijd streelt de tong zonder het milieu ernstig schade toe te brengen. Wat jammer - en gek - dat er nog geen MSC Noordzeegarnalen zijn. Verassend lekker in elk geval deze soep. Maak 'm een dag van te voren als je 'm écht koud wilt hebben, maar lauw gaat ook best. Ik fantaseer nog over variaties met een takje zeekraal en gekruid met majoraan. En misschien nog een spoortje pittig gemaakt broodkruim. Ik weet het nog niet maar ik ga deze vaker maken.

maandag 8 juni 2015

No waste: broccoli

Broccoli is niet heel erg lekker, maar wel gezond en doet het gelukkig goed met een sausje. Maar wat met de stronken aan te vangen? Beetgaar geblancheerd in flinterdunne reepjes met een sinaasappelmosterdressing klinkt mij niet gek in de oren. Gebakken plakjes met grof zout, kerrie en paprika: ook niet gek. Soep... nah, dat ligt te voor de hand. Maar kan natuurlijk wel. Pureetje, panna cottaatje.

maandag 1 juni 2015

Auberginebijgerechten

Dit doe je met overgebleven aubergine. Of speciaal hiervoor aangeschafte aubergine. Auberginepuree met munt. Of, als het bij een lasagne moet passen: marineren en grillen, maar dan een keer anders dan de zware parmagino. Overigens is voorjaar, herfst en winter de tijd voor aubergines. Juni, juli en augustus komen ze uit Nederland (C) en uit België (D). Warmelandengroente. Maar 's zomers geen aanvoer. Van die dingen. Maar: weggooien is erger en maak er dan maar iets vegetarisch van. Met vlees slepen is vele malen erger dan met groente slepen.