zondag 19 april 2015

Lasange agli spinaci

Lasagne agli spinaci. No more, no less. Deze is érg lekker. Een subtiele pittigheid (ik gebruikte gedroogde rode pepervlokken) en romig door de mascarpone. Hoeveelheid spinazie wel wat overdreven, kan naar 600 gram. Gebruik emmentaler. Nogal dûh, maar lekker met geroosterde pijnboompitten door de spinazie. In plaats van die eeuwige blauwe kaas: een smeuïge korst-geitenkaas een goed alternatief.

Involtini, gebakken rijst met pistache, zucchini carpacio

Uit A kitchen with a view. De involtini zijn beter met varkenshaas, oventijd 15 minuten of nóg korter. Vergeet in de carpaccio de honing niet.

maandag 6 april 2015

Zalm met bosui en muntcouscous

Met wat reepjes geroosterde paprika en gedroogde abrikoos in stukjes gehakt maak je van een anders wat droge en saaie couscous een feestje. Dit recept uit Delicious (april 2013) kruidt de couscous met gehakte bosui dille, bieslook, peterselie en munt. Van alles twee eetlepels of iets minder, als je subtieler wilt. Ik voegde daar nog wat fruit en groente aan toe. Snel aan twee kanten gebakken zalmfilet erop en een sausje van magere yoghurt waar je - als je het in huis hebt - wat ingemaakte citroen doorheen kunt hakken. Zonder citroen ook heerlijk. Strooi er wat grof gehakte pistachenoten overheen voor het oog én die fijne variatie in smaak en textuur. Bosui mag weer in april, mits je de Duitse neemt. Heerlijk Paasgerecht.

zondag 5 april 2015

Spaghetti met knoflookboter, spek en garnalen

Delicious 2009 (50). In plaats van of samen met (gedroogde) basilicum is peterselie ook heerlijk in dit recept. Maak knoflookboter met kruiden en zeezout. Bak de spekjes uit, leg ze apart en daarna in het vet courgette, brunoise gesneden. Dat is mijn aanvulling op dit groenteloze recept. De courgette blussen met een restje witte wijn of wat van het pastawater en laten pruttelen met laurier. Bijna droog laten koken, dan de garnalen mee en als de pasta klaar is die op smaak brengen met de boter en daarna door de saus. Voor kinderen de pasta met knoflook en de rest apart houden en naar smaak laten mengen is altijd een goede tip voor deze instant klassieker. Courgette is of uit Spanje of uit Nederland bijna altijd A of B te krijgen. In de Spaanse tijd geen Nederlandse nemen.

Rol met linzen, spinazie, geroosterde paprika, champignons en mangochutney

Onvoorstelbaar lekker, zeker voor iemand die niet van linzen houdt. Ik gebruikte 325 gram rode linzen in plaats van de 800 gram linzen uit blik uit het recept (Delicious, maart 2010). Bak de champignons, snijdt de geroosterde paprika in reepjes, roerbak de spinazie en hak fijn, kook de linze, voor mijn part tot puree. Breng de prut op smaak met twee theelepels kerrie en 2,5 eetlepel mangochutney, zout en peper en laat afkoelen. Rol bladerdeeg op bakpapier. Trek een streep over het midden in de lengte met de helft van de prut. Rasp er wat (Parmezaanse of oude) kaas over en bedek met de rest van de prut. Rol dichtmaken met een beetje water en met de naad naar onder op het bakpapier. Eigeel smeren en nog wat Parmezaanse kaas overheen raspen. Vijfentwintig tot dertig minuten in de oven op 200 graden. Let op, volgens mij was het minder. Even checken na die tijd. Heerlijk met een hoopje yoghurt en een paar lepels chutney. Volledig gerecht met romige aardappelpuree en een groene salade met yoghurt-bieslookdressing.