maandag 20 mei 2013

Broccoli in Indiase stijl

Beetje klaar met 'broccoli ernaast'. Deze Indiase broccoli klinkt heerlijk. Durfde 'm vanavond niet ongetoetst naast kip Tandoori te zetten wegens misschien al te botsende smaken. Dit kan bijna zelfstandig met rijst, zou je zeggen... Broccoli is altijd (B) mits je oplet waarvandaan: zomer Nederland, winter Spanje.

Tofuburgers met gember-worteldressing

Voor het eerst dat ik eens denk: kan best lekker en mooi, veganistisch eten met tofu. Benieuwd naar deze tofuburgers met gember-worteldressing. Mooie sites ook. Zag er ingewikkeld uit maar ik hoef alleen naar de toko voor Hijiki-zeewier en mirin. Reistijd... ach. Als je geen vlees eet en je hebt een ongekoeld houdbaar product nodig dat gereisd heeft: lekker doen.

Varkenshaas met Chinese kool en miso

Vanaf juni is er weer volop Nederlandse Chinese kool (A!). Misschien is dit Japanse recept wat, maar dan met minder varkenshaas en meer Chinese kool.

Sperziebonen met miso en geroosterde sesamzaadjes

Als de sperzieboon in juli, augustus en september weer uit Nederland komen ben ik wel benieuwd naar dit bijgerecht. Weet alleen nog niet waarbij.

Andalusische asperges


Lekker met broodkruim en kruiden: gegrilde asperges. Zo'n mooi gerecht dat aanvult, het broodkruim is op zichzelf niet zo spannend maar gaat heerlijk met het bittere van de asperges. Helemaal af met een Grüne Veltliner. Uit Van de groenteman (219). Ik maakte de tweede keer voor vrienden een verbeterde versie, want zoals je op de foto ziet was het een prut geworden doordat ik wel erg fijn broodkruim had gebruikt. Bak blokjes, zoals in het recept staat, en hak die met de hand. Het grovere resultaat is veel lekkerder. Doe er niet te veel vocht bij maar wel wat en dat op het laatste moment. Zoals ik het nu maakte was het weer een tikkie droog.

zondag 12 mei 2013

Gegrilde asperges met citroendressing

Asperges zijn lastpakken. Tenminste, als we Milieucentraal mogen geloven. Altijd minstens 'C' en als ze uit Peru komen 'E'. Dat laatste is logisch, maar dat eerste? Met Hemelvaart was het polderdag en bezochten we in Woubrugge Aspergehof Noordam. Ik kocht er een pondje, zo uit de grond. Wat kan daar nu milieuonvriendelijk aan zijn? Milieucentraal zegt 'dit product komt van de volle grond en is vervoerd met vrachtwagens'. Dat zijn tomaten uit Spanje ('A'!) ook. Is het de manier van bemesten? Komt het door het noodzakelijke koelen? Of door de warmtetunnels, die mevrouw Noordam desgevraagd vertelde in maart te hebben moeten gebruiken? Diverse onderzoeken online hebben me het definitieve antwoord niet gegeven. Maar ik ga ze lekker eten, zeker als ik ze zelf kan halen. En dan maar vegetarisch, net als met champignons. Dit keer viel mijn keus op grillen en een citroendressing, zoals gesuggereerd door mijn nieuwe kookboek Veg! (339). Ik vond het wel wat zuur en voegde wat honing toe. En ik had geen munt in huis, werd dille. Toch lekker! Ik zette het resultaat naast een eenvoudige pasta, die ook een citroendressing had. Citroenen zijn altijd 'B' (bootfruit). Gewoon lekker eten.

Spaghetti met rucola en Spaanse peper

Lastig mooi te maken maar lekker: spaghetti met rucola en Spaanse peper, uit Van de groenteman (164). Beetje raar kookboek dat onderscheid maakt tussen groenten (grootste deel van het boek) en seizoensgroenten (klein deel achterin). Maar er staan leuke recepten in. Ik doe wel eens rauwe rucola met een beetje pesto in de pasta, maar in dit recept smoor je de rucola even in olie met Spaanse pepertjes. Je kunt daar uiteraard ook gedroogde vlokken voor gebruiken. De olie, de pittigheid en de altijd verrassend smaakvolle slablaadjes maken een fijn geheel. Wel een bijgerecht nodig. Ik deed er geroosterde asperges bij. Rucola is het hele jaar 'A' te krijgen, in de wintermaanden uit Italië. Let op dat je in maart en april geen Nederlandse krijgt, hoewel dat in plastic zakken niet te controleren is. Toch tijd dat daar ook een wet voor komt. Wat sfeer betreft past het natuurlijk het beste in het voorjaar of in de zomer.

maandag 6 mei 2013

Eenvoudige Thaise viscurry

Bijvoorbeeld. Hele jaar A / B, let wel op waar de broccoli vandaan komt. Bij voorkeur van mei tot november uit Duitsland of België, want A. Zie die alleen nooit. Dus je komt meestal toch uit op B. Alleen uit Nederland in juni, juli, augustus en september. Rest van het jaar Spanje, soms Frankrijk, maar die zie ik ook nooit.