zondag 31 maart 2013

Gerookte makreel in pittige venkel-tomatensaus

Apart: gerookte makreel in pittige venkel-tomatensaus, uit Delicious van februari 2013. Venkel is uit Italië en Spanje al vroeg A. Tomaat gewoon uit blik, één is genoeg voor dit recept voor twee. Overdrijf niet met de zoete chilisaus.

Kloostersoep

Uit een de Delicious van februari 2013: kloostersoep. Gepureerde vis, selderijstengels (Spanje), bliktomaat, Parmezaanse kaas en broodbrokken. Lekker. Kan het magazine in kwestie niet meer vinden, dit recept lijkt er heel erg op of is zelfs helemaal hetzelfde. Groot succes bij dochterlief ook.

Derde rijsttafel

Mijn derde rijsttafel. Hield het gemakkelijk en winters, maakte Sambal Goreng Kool (40.) nog een keer, met een halve witte kool van de buurvrouw die op vakantie ging. Beter gelukt omdat ik het iets langer zacht liet smoren. Ook liet ik de sereh weg om iets meer contrast te hebben met de Rendang van Eieren (325.) die veel te zout werd met blokje bouillon en inkoken. Uit de diepvries haalde ik nog een laatste Kemirisaus (214.) die het ook op kabeljauw goed deed. De kabeljauw was weer erg lekker, gemarineerd in asem en kort en heet gebakken. Nieuw de Tahoe met pindasaus (350.) met knapperig gebakken tahoe die zelfs vriendinlief kon bekoren. Groot succes! Wel te trappelen voor de zomer nu.

zondag 24 maart 2013

Pizza prosciutto zuccini

Hmmm... nieuwe vinding, zo voor de hand liggend dat je denkt: waarom niet eerder. Snij een halve courgette in kleine stukjes en bak die in olijfolie aan. Daarna op de pizza, stevige dot geraspte kaas erop, meeste in het midden. In de oven. Als klaar bedekken met verfrommelde rauwe ham en opdienen maar. Courgette is gedurende het hele jaar milieuvriendelijk, mits je oplet waar ze vandaan komt. In de winter uit Spanje is prima, A of B. Dus waarom zou je er niet lekker van genieten.

maandag 4 maart 2013

In groene thee gemarineerde zalm met kokosrijst en broccoli

Heerlijk recept van Jamie Oliver. Licht, snel en ik heb nog nooit met zo veel genoegen vrijwel een volledige broccolistronk opgegeten. Broccoli is het hele jaar door B te krijgen uit Spanje en van mei tot en met november A uit België en Duitsland. Die laatste herkomstlanden heb ik echter voor Broccoli nog nooit gezien. Uit Nederland altijd B, van juni tot en met september.