zondag 16 september 2012

Bramencrumble

Nou ja zeg. Een crumble met bramen én kersen. Da's toch bijna niet mogelijk. De kersen komen begin augustus, soms in juli al van de bomen. En bramen zijn vaak in september pas lekker. Goed, het zal een kéér gebeuren. Maar dit recept van Albert Heijn suggereert doodleuk om kersen en bramen uit de vriezer te nemen. Kom nu zeg! Neem kersen uit een pot of laat ze weg. Lekker met zelfgemaakt karamel-ijs. Misschien nog wel lekkerder met crème fraîche of zure room, we hebben het allebei geprobeerd.

Spaghetti Puttanesca

Vriend G. maakte deze eenvoudige spaghetti puttanesca zó heerlijk klaar vorige week dat ik hem het kookboek heb ontfutseld (De complete pastakeuken) en hem vandaag wéér heb gemaakt. Mik er in plaats van drie filets gewoon het hele blikje in, net als G. deed. Achter mijn rug. 'Heerlijk', zei ik, 'goed dat je naar me geluisterd hebt.' 'Nee hoor', zei hij. Good for him. Pittig, zout, vol, heet. Wat wil je nog meer. Ik zal het recept binnenkort maar eens scannen en dan kijken hoe lang het duurt tot hij zijn boek terugeist. Voor de Close Cooks: tomaten uit blik dus, behalve in hoogzomer. Blik is in het goede seizoen in blik gedaan, lang en ongekoeld houdbaar. Een lekkere potjes- en blikjesmaaltijd dus. En toch heb je het gevoel dat de nazomerzon op je bord explodeert. Daar houden we van.

Coxinhas encantadas

Wilde ik vanaf het moment van krijgen van Vegeterranean al maken: Coxinhas. En de gelegenheid om dit voor een echte Braziliaanse te doen, heb ik niet laten schieten. Nogal een werk, maar het resultaat is er naar. Volgende keer prik ik ook die salie er nog bij, zoals op het boek, dan komt de gouden kleur nog beter uit. Maar wát een recept. Knapperig aan de buitenkant, een zachte, zoute deeglaag (van mijn gast weet ik dat dit zo hoort) en dan die heerlijke auberginevulling. In Brazilië eet je ze zo op reis, langs de straat. Met kipvulling, of vis, of kaas.

zaterdag 15 september 2012

Seitan

In mijn nieuwe vegetarische kookboek ben ik warm gemaakt voor Seitan, een vlezige structuur gemaakt van tarwebloem. Je wast het deeg tien minuten tot een kwartier onder de kraan en dat vind ik een mooi ritueel. Helaas meldde het boek dat dat met Manitoba-meel moet, nog harder dan durum, afkomstig uit Canada. In Italië is dat overal verkrijgbaar, hier heb ik het nog niet gevonden. Volgens dit recept kan het echter ook met gewone bloem. Hoera. Deze site geeft wat meer praktijktips, bijvoorbeeld dat veel tarwe gebleekt is en daarin de gluten zijn gebroken en dat je dan dus geen seitan krijgt, want het draait allemaal om de eiwitstrengen. Biobloem dus, bij voorkeur. Dat maakt seitan wel weer prijzig: kilo nodig voor 300 tot 400 gram seitan. En dat je de seitan niet per se zo lang onder de kraan hoeft te houden, maar ook een uur in een bak water kunt laten staan en in dat water afspoelen. Minder romantisch, maar scheelt een hoop water. Het water kun je zelfs gebruiken voor een soep. Spreekt me niet zo aan, maar ach. Tante Tuut geeft ook stap-voor-stap-plaatjes en gebruikt erg veel warm en koud water (hoezo milieuvriendelijk). Het ziet er niet lekker uit, tot je teruggaat naar Vegaterranean. Ik ga het gauw proberen en ben razend benieuwd naar de vegetarische Stroganoff met rijst.

maandag 10 september 2012

Courgettetorentjes

Gegrillde courgettetorentjes, gevuld met een mousse van erwten, mascarpone en geitenkaas, afgemaakt met geroosterde amandelen. Tjonge, dat is lekker zeg. Uit mijn nieuwe lievelingskookboek Vegeterranean. Moet de courgette volgende keer korter blancheren en zwarter grillen. Ook de prut was aan de karige kant, wat hoeveelheid betreft. Maar wát lekker. Het is trouwens een voorgerecht. De kernen van de courgettes, die je eruit steekt met een appelboor, kun je binnen een paar dagen opbakken in bijvoorbeeld een van déze recepten.

zondag 9 september 2012

Bij alle nieuws over biologisch

Deze site gaat over milieuvriendelijk eten, niet gezond eten. Mensen die alleen maar biologisch eten omdat ze denken dat het gezond is, hebben het niet alleen vaak mis, maar zijn ook nog eens regelmatig milieuonvriendelijk bezig. Biologische groenten zijn soms milieuvriendelijk, als ze uit de koude grond komen. Maar komen ze uit kassen en/of van ver, dan zijn ze het niet. Natuurlijk is het niet gebruiken van pesticiden en kunstmest een goede zaak, maar compenseert dat per se de nadelen van biologische landbouw? Het belangrijkste probleem is: met kleinschaligheid kunnen we de wereld niet voeden. In elk geval niet op korte termijn. Daarom is Close Cooking vóór de reguliere landbouw, mits streng gereguleerd op pesticiden en met een zware investering op innovatieve, CO2-neutrale kassen. Toch graag gezond? Dat nemen we in één moeite mee. Door met verse basisproducten te werken vermijd je e-nummers. Voor de beperking van pesticiden moet je, helaas, de EU en je supermarkt vertrouwen. Door veel te variëren hoop je niet te veel op. Biologisch waar mogelijk.

Nog maar eens de vuistregels van Close Cooking
- Eten van dichtbij en uit het seizoen
- Bij voorkeur zo gewoon mogelijk: dus uit de supermarkt, waar weergave van de herkomst verplicht is
- Ruimhartig met groenten van veraf die toch A- of B-status krijgen van Milieucentraal.nl
- Blik en pot worden gevuld in seizoen, en ongekoeld vervoerd en bewaard, die zijn dus goed
- Drink water uit de kraan
- Probeer diepvries te verminderen en te vermijden
- Vis is milieubelastend, eet niet te veel vis en hou het MSC en als het kan dichtbij
- Vlees is veel milieubelastender dan kassen, als je geen vlees eet, is een keer een C-groente helemaal niet erg, als je dat helpt om geen vlees te eten
- Kaas is net zo milieubelastend als vlees, zie kaas niet als een vleesvervanger en probeer zo veel mogelijk vegetarisch maar met weinig kaas te eten
- Melkproducten zijn zeer milieubelastend en heb je helemaal niet nodig als je van de borst af bent, beperk het gebruik ervan
- Biologisch waar mogelijk, maar bovenstaande regels gaan vóór

Close Cooking Politique
Stem op een partij die voor energieneutrale kassen, tegen pesticiden, tegen invliegen is; pleit bij je volksvertegenwoordiger op een wet tegen bijna alle gekoelde producten in de supermarkten en dat er op álle versproducten een herkomstbenaming moet staan, ook bij de groentenboer, de visboer en de slager

zaterdag 8 september 2012

Pasta met courgette en geitenkaas

Courgette over van gisteren, doe er wat geitenkaas bij. Zoals in dit recept. Of dit. O nee, déze.

dinsdag 4 september 2012

Aardappelpuree met bieten

Lekker, bijvoorbeeld met köttbullar: aardappelpuree met bieten. Gewoon de biet(en) koken, ontvellen, in blokjes hakken en meestampen met de puree. Let wel op of je winterbieten of zomerbieten hebt. Zomerbieten krijg je meestal in een bosje, als ik deze website moet geloven, en hoeven maar twintig minuten. Het blad kun je gebruiken voor een salade. Winterbieten zijn een stuk groter en krijg je meestal zonder blad. Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar. Zomerbieten heb ik eigenlijk nog nooit gezien. Winterbieten moeten anderhalf à twee uur. Vandaag lukte het me in anderhalf.

maandag 3 september 2012

Pasta Bord Leeg

We vielen van onze stoel, maar dochterlief en zoonlief schepten nog een keer op van deze heerlijke salade van pasta en makreel. Die was dan ook wel aangeboden met apart: de pasta met de rode pesto, de geroosterde pijnboompitten, de komkommer en de makreel. In vier bakjes dus. Zelf opscheppen. Tip van het consultatiebureau. Zoonlief vond het geweldig om in elk schelpje een pijnboompit te stoppen. Vika noemde het meteen 'een van haar lievelingspasta's'. Wat de andere is weten we even niet meer. Hoe dan ook: groot succes en dochterlief mocht deze nieuwe ontdekking daarom een naam geven.

zondag 2 september 2012

Gazpacho caliente

Tsja, dan zit je dus nog met een diepvriesbak gazpacho, maar geen hete dag meer in zicht. Dán maak je er warme gazpacho van. Lekker met croutons of met zeevruchten, tijgerkreeftjes of reuzengarnalen. Croutons zijn vanuit milieuoogpunt vanzelfsprekend het beste en die maak je natuurlijk lekker zelf met oud bruinbrood. Wij deden het vandaag met tijgergarnalen. Het enige wat je doet is de soep opwarmen en op smaak brengen met een theelepel komijn en een plukje saffraan. Tijdje laten pruttelen om de saffraan goed te laten opnemen. Op het laatste moment de zeevruchten erbij, als je die wilt. Croutons serveren op tafel.