dinsdag 31 juli 2012

Vakantiekip

Vandaag leef ik me uit op dit eenvoudige recept voor gebraden kip met citroen en dit ingewikkelder recept van Jamie Oliver ga ik thuis eens proberen. Geen aardappelen bij de hand en plannen met rijst zoals moeder het maakte.

maandag 23 juli 2012

Kabeljauwpakketjes met rijstsalade

Maak ik al een jaar of drie maar sloeg ik nooit hier op. Dit zomervisrecept met kabeljauw en lauwe of koude rijstsalade is heerlijk op warme dagen.

maandag 16 juli 2012

Zeekraal met zalm

Eenvoudig: zeekraal met zalm. En de eerste groente waar mijn dochter nog voor een tweede keer van opschept. Dat dit een idioot magnetronrecept is zag ik pas toen aan de slag ging. Ik wist niet eens dat zulke recepten bestonden, heb er althans nog nooit een van dichtbij gezien. Nu ja. Fruit de sjalot en de knoflook in boter. Zachtjes, niet bruin laten worden. Plens witte wijn erbij. Laten pruttelen tot je een millimeter of twee over hebt. Dille en zalm in reepjes erdoor roeren en op laagste vuur gaar laten worden. Als er wit uit komt ben je al te ver. Twee minuten is vaak al zat. Crème fraiche erdoor en op laten warmen. Tagliatelle er doorheen scheppen. Vier minuten gestoomde zeekraal er bovenop. Smullen maar. Door de ingekookte witte wijn een subtiele, complexe smaak.

* van de subtiliteit gaat veel verloren als je de zalm te lang laat opwarmen. Paar minuten te veel en de zalm wordt al droog. Ook de zeekraal moet kort worden gestoomd.

maandag 9 juli 2012

Risotto met zeekraal

Vandaag eindelijk déze geprobeerd. Ik had geen citroen en gebruikte een limoen. Vond 'm wat stevig van smaak en Pamela vond 'm wat zuur. Hij mag hoe dan ook de volgende keer subtieler. Ik weet nog niet hoe, heb me netjes aan het recept gehouden. Andere maar eens bekijken, zoals deze van Sergio Herman. Van de zeekraal proef je niet veel meer na vijf minuten pruttelen. Maar dochterlief groentenhater te zien zoeken naar nog meer groene stukjes, was een feestje. Verder heb ik een paar grote garnalen een dag gemarineerd in knoflookolie en snel gebakken en erop gelegd. Niet nodig, maar wel lekker.

zaterdag 7 juli 2012

Bonnie cranachan

Ooo! Dat is lekker zeg. Slagroom met whiskey, Talisker dit keer. Voor het frambozenseizoen. En volgens Jamie Oliver, die dit recept in Delicious van juli 2012 zette, mag je in Schotland zelf je toetje creëren naar smaak. Linksbovenaan: de room met vanille en whiskey, daarnaast de geschaafde amandelen met honing, daaronder de ingekookte frambozen met rozemarijn en links het verse zomerfruit. Feest! Met het recept hier laten zien wacht ik nog even. Koop het nummer zelf maar. Een aanrader.

Linzenburgers

Fantastisch recept, gekregen van Andrea. Goede manier om regelmatig van je oud brood af te komen: gooi zes drooggeworden kontjes door de blender.