maandag 30 januari 2012

Superwintersoep

Maakte twee weken geleden een erg slappe pompoensoep, misschien omdat het pompoentje te klein was, of ik met de slagroom overdreef. Ik bedacht: ik gooi er nog een pompoen bij, die ik in een grovere stand zeef. Maar ik besloot gisteren om er een winterpeen en een pastinaak aan toe te voegen die ik nog overhad van de thuesday roast. En gember. Het was te veel gember, maar die heb ik afgeblust met aardig wat yoghurt. Het resultaat: een hele lekkere, pittige wintersoep. Knoflook en koriander maakten het af. Recept? Komt eigenlijk neer op fruiten van de in brokken gesneden groenten en bouillon erbij, maar je kunt voor meer details uitgaan van het recept van Jamie Oliver in Kookrevolutie.

zondag 15 januari 2012

Pizza Salmone

Pizza met zalm.

Gepocheerde kabeljauw met sjalot-bietjessaus

Vandaag maak ik kabeljauw met sjalot-bietjessaus. Ik heb niet gebakken maar gepocheerd. Leuk hoor die kookvideo's. Het klinkt niet lekker en het ziet er avant-gardistisch uit, dat roze met het oranje van de gestoomde worteltjes. Maar het smaakt heerlijk. Ik ga dit jaar wat meer rommelen met vis. Mijn kookboek van Rick Stein nog nauwelijks gebruikt. Bakken is meestal niet lekker, dat moet je heel goed kunnen en ik kan dat niet of heb niet de goede spullen. Het is ook heel vet. Pocheren vind ik, ontdekte ik laatst in een restaurant, echt heel lekker. Ik deed het al eerder in een court-bouillon met zalm, maar nu pocheer ik in melk met zwarte peperkorrels, een gesneden sjalot en een laurierblaadje. Leg de kabeljouwhaasjes (of filet) er vier minuten in en houd het net tegen de kook aan. De sjalotringetjes zijn wel lekker om dit verder erg zachte gerecht wat te verlevendigen. De garnaaltjes zijn ook een extra attractie die niet mag ontbreken.

vrijdag 13 januari 2012

Spaghetti Limone

Een favoriet bij ons thuis: spaghetti met worstjes en citroensaus. Afhankelijk van de groente geschikt voor alle seizoenen, maar bij voorkeur in de zomer want lekker met broccoli of een frisse tomatensalade.

woensdag 11 januari 2012

Viscurry met gember en koriander en oosterse koolsalade

Mijn idee voor woensdag: viscurry. Met als bijgerecht kool. Door te variëren met Chinese, witte of spitskool geschikt voor elk seizoen maar prettig voor de afwisseling in de winter. De currypasta in dit recept, die je zelf maakt, is wat aan de weinige kant. Ik halveerde omdat ik voor twee personen maakte. De keukenmachine wist met dat kwakkie geen raad. Verdubbelen? Verder lekker, rijk en subtiel gerecht.

dinsdag 10 januari 2012

Kip met lof en mosterd

Dinsdag maak ik, naar recept van Onno Kleyn, kip met lof en mosterd. Een echt winterrecept. Het kan iets eenvoudiger dan beschreven, gewoon met 1 dl water en een bouillonblokje. Ik deed het met een half blokje kippenbouillon en één blokje paddenstoelenbouillon. Zeker niet méér nodig. Stronkje extra witlof (vier stronkjes) geen overbodige luxe, er blijft weinig van over. Denk ook aan het water dat nog uit de witlof komt: 1 dl is écht genoeg, anders blijf je inkoken. Maar: ontzettend lekker. Met geroosterde aardappelkwartjes erbij.

donderdag 5 januari 2012

Kip tandoori met gele rijst

Een blijvertje, naast de regelmatig terugkerende nassi. Vroeger ook zo'n fan van de Knorr-doos kip tandoori maar wil je het liever 'zelf' maken. Koop een pot tandoori-pasta bij de toko. Maak jezelf vervolgens niet wijs dat daar geen rotzooi in zit, want dat zit er natuurlijk wel in. In Azië zijn ze dol op e-nummers, of ze denken dat wij dat zijn. De winst zit in de gele rijst die je nu zelf maakt, met kurkuma, gember en citroen. Kip dag van te voren marineren met een lepel pasta die je eerst wat verdunt met olie. De volgende dag bakken en op het einde wat craime fraiche erbij. Naanbrood uit een pakje. Komkommer als groente met een sausje van wat yoghurt met koriander, zout, peper en een scheutje citroensap. Rijstrecept vind je in Jamie Olivers Kookrevolutie. Tandoorirecept is geïnspireerd op zijn recept voor snelle zalm tikka.

Spinaziesoep met pasta

Hmmm lekker: spinaziesoep met pasta. Maar dan in de zomer, hè!

dinsdag 3 januari 2012

Pastinaaksoep met gember

Heerlijke soep van Jamie Oliver uit de Kookrevolutie. Koop dat boek!

Geroosterde aardappel, pastinaak en peen

Veel plezier nog steeds van Jamie Oliver's Kookrevolutie. Het is vreselijk vertaald (gebraden aardappelen!) maar de recepten en vooral de tips zijn fantastisch. Nog niet eerder lukten de gebraden aardappelen, pastinaak en wortel zo goed. Vaker eten. Met biologische koteletjes dit keer.

maandag 2 januari 2012

Spaghetti con le sarde

Venkel. In Nederland een zomergroente, die je kunt eten van juni tot en met oktober. De rest van het jaar kun je hem echter gerust uit Italië eten (A) en ook uit Spanje (B, tot april), waar ze in mijn winkels meestal vandaan komen. Lekker met bijvoorbeeld sardines, zoals in het heerlijke recept Spaghetti con le sarde van Trattoria Piccolo Napoli in Palermo. Maar ik heb het natuurlijk gewoon uit Visrecepten van Italiaanse Osteria's. Een aanrader. De combinatie van zoute ansjovis en zoete venkel en rozijnen is heerlijk. Ik hoop het recept snel te kunnen scannen hier. Ik gebruikte twee blikjes sardienen, het was genoeg voor drie personen. Jammer dat vis niet zo graag bewaart.