zondag 3 juli 2011

Orzosalade met gepocheerde zalm en spinazie

Dit is zo lekker, daar maak ik nog een keer reclame voor: orzosalade met gepocheerde zalm en spinazie. Het recept is van die griezel Bill Granger. Elke keer als ik hem zie denk ik: van jou kook ik niet. Maar o, wat zijn zijn recepten lekker. Een aanrader voor vrijgezelle heren ook, trouwens, want allemaal uitgesproken vrouwvriendelijk. Orzo of puntaleti koop je bij de Italiaanse delicatessenwinkel. In Leiden heeft Pino op de Hooigracht ze.

De ultieme uiensoep

Ik heb al eerder betoogd soep niet bij uitstek winterkost te vinden. Uien zijn hoe dan ook het hele jaar door milieuvriendelijk, gezond, smakelijk én goedkoop. Maar voor sommigen te robuust. Doe daarom aan langzaam koken. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Schil voor vier personen ruim een pond uien en snij ze in flinterdunne ringen. Stoof deze drie kwartier tot een uur in boter op het laagste vlammetje, zodat ze carameliseren. Ze smaken nu licht en zoet in plaats van boers en winters. Probeer ze wel zacht te houden, dus niet aan laten branden of krokant laten worden. Kook ondertussen een liter runderbouillon, op smaak gebracht met wat liefst verse tijm. Doe de uien in de kokende bouillon en laat het geheel nog een half uurtje zachtjes borrelen en trekken. Serveer ze in glazen theekopjes, want het oog wil ook wat. Klassiek is met gegratineerde kaasbroodjes uit de oven. Maar dán wordt het wél weer erg winters. Ik deed er nu per kopje een in zijn geheel meegekookte champignon bij die ik nog had. En een handje geraspte oude kaas.

*** Recent ergens gelezen: uiensoep krijgt extra diepte met een paar draadjes saffraan. Proberen! In bovenstaand recept mis ik trouwens ook nog de voor de hand liggende laurier. ***

Kabeljauwpakketjes met limoen en groene rijstsalade

Dit wordt een blijvertje in onze keuken: kabeljauwpakketjes met limoen en groene rijstsalade. Het officiële recept is met citroenen maar ik had toevallig limoenen en die maken het geheel net iets sjieker. Uiteraard neem je MSC kabeljauw, en biologische citroenen of limoenen. Die zijn het hele jaar door in de categorie B van www.milieucentraal.nl te koop. De groene rijstsalade is zeer smakelijk, ook geschikt bij lam, denkt mijn vriendin.

Pasta met verse asperges en romige geitenkaas

Heerlijk eenvoudig recept: pasta met groene asperges en romige geitenkaas. Heel erg close cooking. Let op, lieve lezer, als u dit in maart leest... het seizoen begint pas in de loop van mei, richting juni. En de rest van het jaar eet u zeer milieuonvriendelijke Peruaanse slurfjes. Het enige jammere van dit recept is de wat sterke bouillonsmaak. Überhaupt het koken met een bouillonblokje. Moeten we nog wat op vinden. De smaak van de geitenkaas maakt het echt af. Fijn met papardelle of andere brede lintpasta. Zelf maken natuurlijk helemaal top. Maar dan moet er echte en alternatief voor de bouillon.