zondag 27 maart 2011

Kokoskip met romige bloemkoolmoes

Bloemkool is zomerkool, maar
meestal het hele jaar rond uit Italië en Spanje toch milieuvriendelijk (A!) te krijgen. Dit recept uit de nieuwe Delicious (april 2011) is erg lekker. Zolang hij in de winkel ligt neem ik het recept nog niet over. De kipfilets rol je voor het bakken door de geraspte kokos. De bloemkoolmoes garneer je met in gebakken, knapperige salie.


Salade van (geroosterde) schorseneren

Eindelijk, eindelijk schorseneren gegeten. Net als pastinaak een symbool van mijn project: herwaarderen die oude groenten. De bijnaam 'keukenmeidenverdriet', vanwege het moeilijke schoonmaken, is niet terecht: met een dunschiller zo gepiept. Of de handschoenen echt nodig waren weet ik niet. 'Armeluisasperges' is wel een verdiende bijnaam, hoewel het wel echt wortelen blijven: de smaak ligt dicht bij winterpeen en pastinaak maar heeft absoluut iets eigens. Maak ze klaar op een moderne manier: kort koken in water met een uitgeknepen limoen en daarna kort grillen en verwerk dit in een salade met appeltjes. Ik maakte dit als een bijgerecht bij pompoenlasagne. Biedt een mooi tegenwicht tegen de zachte, smeuïge lasagne. Wel erg vegetarisch: de dag erna met lamskoteletjes als beloning.

Normandische kip met calvados en appeltjes

De sterke drank maakt niet zo veel uit, ik heb in deze Normandische kip met calvados en appeltjes een restje cognac gebruikt. Ook lekker. Een potentiële klassieker. O nee, dat was het natuurlijk al. Niet voor niets. Vries de saus die je over hebt in, zonder het fruit, want je kunt er met een paar nieuwe kippenpoten en een appeltje heel gemakkelijk nog een keer van genieten en dan is het ineens veel minder werk. De fanatiekeling laat de champignons (jaar in jaar uit categorie C) weg. In het staartje van de winter lekker met geroosterde pommes primeurs.