maandag 31 januari 2011

Curry van groene kool en kikkererwten

Een heerlijke wintercurry, zelfs voor wie niet zo'n koolliefhebber is. Ook de kikkererwten (ik hou er niet van) spelen een subtiele rol. Kool is een lompe jongen natuurlijk, maar doet het gestoomd en met de koriander als contrast heerlijk.

Ingrediënten
1 grote ui, fijngesneden (NL)
3 tenen knoflook, fijngesneden (Spanje)
Scheutje plantaardige olie of wokolie
1 volle theelepel kerriepoeder, medium of een eetlepel currypasta, milde (lang houdbaar)
1 theelepel gemberpoeder (lang houdbaar, liever geen verse nemen)
chili / rode pepervlokken naar smaak (lang houdbaar)
zout en zwarte peper naar smaak (lang houdbaar)
blikje kikkererwten (lang houdbaar, ongekoeld)
blik kokosmelk (lang houdbaar, ongekoeld)
250 gram champignons (NL, biologisch, helaas desondanks categorie C, eventueel weglaten *)
sap van 1 limoen (ver, maar boot) of citroensap uit een flesje (lang houdbaar)
1 stengel citroengras (geen idee van milieubelasting, weggelaten)
een groene kool
1 eetlepel sojasaus (lang houdbaar)
1 eetlepel Thaise vissaus (lang houdbaar)

Recept
1. Bak de uit en de knoflook in de olie op laag vuur glazig. Voeg kerriepoeder of currypasta, gember, chilivlokken, zout en peper toe en roer alles om.
2. Voeg kikkererwten, kokosmelk, champignons, citroengras en limoen- of citroensap toe. Kook het geheel op een laag vuur 30 minuten met de deksel op de pan.
3. Verwijder in de tussentijd de nerven uit de koolbladeren, hak ze in dunne repen en stoom die 5 minuten. (Tip: op de rijstpan kan het met hetzelfde water en vuur.) Hak ook alvast de koriander.
4. Voeg de kool toe aan het kikkererwtenmengsel. Roer de sojasaus en de vissaus erdoor.
5. Strooi de koriander over de curry. Lekker met rijst en naanbrood. Tweede dag met gekookt ei.

* Gewetensbezwaren? Ik niet, want dankzij dit gerecht eten we twee dagen geen vlees.

Uit Sarah Raven: Vers uit de tuin, Koken met de oogst van het seizoen. Terra, 2008.

Koolvisschotel met knolselderij-zuurkoolpuree

Deze schotel is verschrikkelijk niet fotogeniek en ook de naam klinkt vreselijk: koolvisschotel met knolselderij-zuurkoolpuree. Maar lekker! Ik maakte het met MSC-kabeljauw. Het klinkt ook zwaarder dan het is en zelfs de drie tenen knoflook zijn keurig in balans. Genoeg negatieve reclame? Lekker maken!

zondag 16 januari 2011

Wat we wel / niet eten in januari

Deze lijst is gebaseerd op de Groente en Fruitkalender van www.milieucentraal.nl. Als niets vermeld staat, valt het product in categorie A. De beoordeling zegt alleen iets over de energiebelasting van het product. Print deze lijst uit voor in je tas of bij je boodschappenboekje.

Groente
Aardappel
Aardpeer
Bieten
Boerenkool
Chinese kool
Knolselderij
Koolraap
Paksoi (B)
Pastinaak
Pompoen
Prei
Rammenas
Rode biet
Rode ui
Savooiekool
Schorseneren
Spitskool
Spruiten
Ui
Witlof
Witte kool
Winterpeen (niet bospeen of waspeen)
Winterpostelein

Fruit en noten
Appel
Peer (hand)
Peer (stoof)
Rode bes (B)

Instinkers
Andijvie is een zomergroente, hoe winters de stamppot ook lijkt. Rabarber is een voorjaarsgroente. Radijs is een voorjaarsgroente. Rettich is een zomergroente. Selderij is een zomer- en najaarsgroente. Koolraap niet met koolrabi verwarren, koolraap is geel en winter, koolrabi is wit en zomer. EKO-keurmerk zegt niets over de energie die de productie gekost heeft. EKO-groentepakketten zijn dus ook niet per definitie milieuvriendelijk want ook daar zitten regelmatig kasgroenten in. Vraag je leverancier of hij CO2-neutrale kassen gebruikt.

Lastpakken
Tomaten, komkommers, sla en paprika’s worden gezien als typisch Nederlands en het hele jaar rond onmisbaar in de keuken. Het zijn echter alle vier groenten die alleen dankzij de kunstmatige zomer in het Westland stand houden op onze koude klei. Let op dat je Spaanse koopt. Ook al komen die van verder weg, toch zijn ze minder milieubelastend. Het valt me op dat de laatste jaren steeds meer Nederlandse kasgroenten worden verkocht in de winter.

Buitenlands fruit
Dit buitenlands fruit kun je zo goed als het hele jaar door probleemloos eten. Neem echter niets uit Thailand en China.
Abrikoos (Zuid-Afrika, B)
Ananas (B)
Banaan (B)
Cactusvijg (Italië, B)
Citroen (B)
Dadel (B)
Druif (B)
Granaatappel (B)
Grapefruit (Spanje, A, Florida, B)
Kiwi (Italië, A)
Kokosnoot (B)
Limoen (B)
Mandarijn (Marokko, Spanje, A)
Mango (B)
Meloen (B)
Nectarine (B)
Perzik (B)
Sinaasappel (Marokko, Spanje, A)
Vijg (B)

Niet seizoen, niet Nederland, toch A of B
Andijvie (Italië, Spanje, A)
Artisjok (Spanje, B)
Aubergine (Spanje, B)
Avocado (Spanje, B)
Bleekselderij (Spanje, A)
Bloemkool (Frankrijk, A, Spanje, B)
Bosui (Italië, B)
Courgette (Spanje, A)
IJsbergsla (Spanje, B)
Komkommer (Spanje, B)
Mais (Florida, Spanje, B)
Paprika (Spanje, B)
Peterselie (Italië, B)
Raapjes (Frankrijk, Italië, A)
Radiccio (Italië, B)
Rettich (Italië, A)
Rode peper (Spanje, B)
Rucola (Italië, A)
Sla (Frankrijk,A, Spanje, B)
Snijboon (Marokko, A)
Sperzieboon (Marokko, Senegal, B)
Spinazie (Spanje, A)
Tomaat (Spanje)
Venkel (Italië, A, Spanje, B)
Wortelen (Spanje, A, bospeen / waspeen)
Zoete aardappel (Brazilië, Florida, Zuid-Afrika, B)

zondag 9 januari 2011

Pittige soep van geroosterde wintergroenten

Nog eentje in de categorie wintergroenten zonder lange tanden: pittige soep van geroosterde groenten met koriander. De verse koriander kun je overigens buiten het seizoen prima weglaten: de gemalen korianderzaadjes uit het recept nemen die taak goed over. In de bak links zie je alle winterklassiekers: wortel, pastinaak, prei, ui en die vieze griezel koolraap. Maar koolraap en ik zijn al vrienden, sinds ik langzaam garen en de goddelijke combinatie met lam ontdekte. Koolraap blijkt met enig geduld een aanpasser te zijn die zich schikt op de achtergrond, met een prettige tekstuur. Deze groenten vind je normaal in robuuste groente- en erwtensoepen maar kan het er dus een stuk zonniger aan toe gaan in de winterkeuken.

Het ene geheim van deze soep is currypasta (de bekendste en gemakkelijkst te verkrijgen is de Milde van Patak). Dat geeft een volle smaak die je vlees doet vergeten, wat ook mooi meegenomen is. Het andere geheim is het roosteren van de groente: dat haalt de smaak naar voren en maakt ze wat zoeter. Hou wel rekening met veel voorbereidingstijd: het schillen en in blokjes snijden is een hele klus en je bent ook wel even zoet met roosteren, de groenten moeten regelmatig even uit de oven om gehusseld te worden. Het pureren van zo'n grote hoeveelheid is ook geen sinecure. Ik deed het half met de Flotte Lotte voor een grove korrel en half met de blender om het laatste verzet van de vezels te breken. Glaasje wijn erbij, fijne zondagmiddag. Maak ook maar wat plek in de vriezer voor deze zespersoons soep. Die lust je nog wel een keer.

dinsdag 4 januari 2011

Winternassi!

Winters koken is kool, kool en kool. En voor de afwisseling wat prei. Hoeft niet erg te zijn. Tip: maak eens een lekkere winternassi. Neem een halve witte kool en snij die heel fijn (daar heb je van die plastic doosjes met een rasp of scherp mes voor). Neem een halve wortel en hak die in hele kleine blokjes. Eventueel prei in hele dunne ringen. Taugé als het er is. Neem biologische varkensfilet of speklappen. Even bakken en apart zetten. Daarna de kool en wortel goed wokken tot in de buurt van gaar. Water en boemboe erbij, vlees erop en dan laten pruttelen tot helemaal gaar. Mengen met de rijst. Versieren met gedroogde uitjes, pindasaus, ketjap, cassavechips en op de tweede dag een gebakke ei. Want je maakt natuurlijk voor minstens twee dagen.

Afstandistieken
Boemboe: nvt, lang houdbaar ongekoeld
Rijst: nvt, lang houdbaar ongekoeld
Witte kool: Nederland
Prei: Nederland
Wortel: Nederland
Biologische varkensfilet: Nederland (Puur geeft land van herkomst!)